Lekker recept uit de Marokkaanse cultuur
Couscous met 7 groenten
Wat heb je hiervoor nodig?
· 1 kg rund of lamsvlees.
· 3 wortelen.
· 3 courgettes.
· 2 tomaten.
· 3 koolrapen.
· 500 gr pompoen.
· 250 gr tuinbonen.
· ½ witte kool.
· 200 gr kikkererwten.
· 4 soeplepels fijngehakte peterselie + 4 soeplepels koriander.
· 1 kg couscous.
· 4 fijngehakte uien.
· 2 L water.
· 3 koffielepels gemberpoeder.
· 3 koffielepels saffraanpoeder.
· 5 koffielepels zout.
· 2 koffielepels peper.
· 3 draadjes saffraan.
· 2 soeplepels olijfolie.
· 1 soeplepel smen (gekaarde boter).
· Zonnebloemolie.
Bereiding.
Doe de stukken vlees, de uien, de helft van de peterselie en koriander, de olie, zout, peper en overige specerijen in het onderste gedeelte van een couscous pan. Voeg de helft van de olijfolie toe. Laat 5 minuten fruiten. Voeg de tomaten en kikkererwten toe en overgiet met water tot het vlees onder water staat. Laat ca. anderhalf uur koken.
Doe de couscous in een gasaa en voeg er een scheutje zonnebloemolie en 1 koffielepel zout bij. De zonnebloemolie goed in de couscous wrijven. Giet er koud water overheen totdat de couscous onderstaat. Giet overtollig water af, zet de couscous nogmaals onder water en giet vervolgens weer al het water af. Laat de couscous een poosje wellen, tot het water volledig opgenomen is. Maak de gewelde couscous los totdat elk korreltje los is.
Voeg extra kokend water toe aan het vlees en groenten in de stoompan tot alles weer onder staat.
Doe de gewelde couscous in het bovenste deel van de couscous pan doen en laat ca. een half uur stomen.
Maak de groenten schoon, snijd ze in stukken en voeg ze toe in de stoompan, voordat de couscous voor de tweede maal gestoomd gaat worden. Verwijder de couscous en stort hem in de grote schaal, voeg nog een glas koud water toe en herhaal de procedure. Stort de dubbel gestoomde couscous in een grote schaal en smeer in met de smen of gewone boter.
Haal de groenten voorzichtig met een schuimspaan uit de saus en rangschik ze over de couscous. Overgiet het geheel met de saus.
Kooktijd: 120 min.